Untitled Document

Természeti jelenségek:

 Jég 

Hideg van, megfagy minden. Jég borítja a tájat. Nincs élő a környéken, csak elvétve. Aki nagyon tűrő képes. Ember ritkán. Menekül a jég elől mindenki. Mitől halt itt minden ki? Honnan ez a sok hideg, ami itt a tájat megdermeszti? És mi olvasztja majd egyszer meg? A nap? Vagy valami más? Egy megváltozott időjárás? Az is lehet… 

Vannak a Földnek olyan tájai, ahol a jég szokványos. Ott él ember emlékezet óta. Fehérbe borult minden, fagyos hideg van, és nem mozdul semmi sem. Halott a táj, kihűlt, rideg. Nincs jelen a lélek sem. Ha mégis arra vetül valaki, nem nagyon találkozik mással. Jelen van a magány. Amitől a szív még hidegebb lesz. Milyen hát az a nép, aki a jég hátán is megél? 

Rideg és kemény. Fagyos kívül belül. Szívét dermeszti valami, ami nem tud felolvadni. Életek, és évezredek óta hordoz olyan sebeket, amiktől szíve kapuja megfagyott, nem olvasztja semmi meg. Nincs bejárás rajta, beragadt. És ezzel van összhangban a táj, ami otthont ad neki. Az eszkimók csoportja nagyon életképes. És beéri extrém kevéssel, mert nincs más, mi melegítse. Nincs táplálék, nincs fa, nincs tűz, csak nagyon kevés. Megtanulnak vele együtt élni. Hideg a táj, és fázik a lélek ott bent. Didereg. 

Azok születnek ilyen vidékre, kiknek lelkében igen mély a seb, nem gyógyul régóta. Megfagytak lélek szinten. Nincs tűz a szívben, nincs szeretet, ömlő fényár, csak pislákol valami picike mécses. Őket vonzza e táj, s ez jellemző azokra még, kik kedvelik e vidéket. Kik nyaralni mindig északra mennének. Kik bírják jól a hideget, a havat, s nem bánják, ha néha agyon fagynak. Sok mély sebet hordoznak. 

Mi hozhat nekik enyhülést? A meleg! A tűz, a fény, mit szívükben felszabadítanak. Ha befelé fordulnak, s önnön lelküket melegítik. Ha megtanulnak szeretni, s ha hagyják, hogy őket is szeresse valaki! Szükség lenne ott mindenre, mi fellobbantja bennük a tüzet, a szenvedélyt. Ha azt tudják növelni, olvad a szív jégpáncélja, s nem kell egy következő életben megint oda leszületni. 

S hogy érvényes ez magára a tájra? Az mitől jeges? Mitől fagyott meg Föld Anya lelkének e szeglete? A bánattól bizony, ugyanúgy, mint az ember szíve! Hisz a Föld maga is érző lény, és neki is van sok mély sebe. Amit gyógyítani szeretne. De addig, míg nem sikerül oldania ezeket magában, bezárja e fájdalmat mélyre, és húz rá sok méter jeget. S ha eljön majd az ideje, hogy foglalkozzon vele, és kinyissa a kaput hozzájuk, olvadni kezdenek majd a sarki jegek. Aminek fizikai oka van számos, de belül, energetikai szinten ez lehet. 

Namaste!

Majoros Katalin